Rózsavölgyi Csokoládé Trincheras 70%

Rozsavolgyi-trincheras-70Här kommer en mörk choklad från Ungern. Därav det svårstavade och svåruttalade namnet Rózsavölgyi.

Detta ska vara en mycket fin choklad som har vunnit pris för sin smak. På omslaget står det nämligen ”Great Taste 2013”. Vidare är chokladen gjord på Trinitariobönor som har odlats i byn Trincheras i Venezuela.

Ingredienserna består av kakaobönor, ekologiskt rörsocker och kakaosmör. En mycket bra innehållsförteckning alltså.

Denna choklad har en annorlunda doft som till en början är svår att sätta ord på. Den påminner faktiskt en hel del om gula frukter och känns citronsyrlig. I första hand tänker jag på aprikos.

Dessutom drar doften lite åt skogshållet och besitter en viss örtighet. Jag tycker att den känns intressant och spännande. Och framför allt är den ovanlig.

Vidare till smaken som också är också annorlunda och svår att beskriva. Det tar några sekunder innan smaken kommer i gång ordentligt. För först måste chokladen smälta.

I inledningen är den söt och lättsamt syrlig och påminner om gula frukter. Sedan skiftar den karaktär och övergår i kaffe, örter och kryddor (kanske nejlikor). Smaken blir också kraftigare på slutet, men utan att chokladen blir särskilt söt, syrlig eller bitter.

Konsistensen tycker jag känns lite för tunn när chokladen väl har smält. Därför rinner den undan snabbt istället för att stanna kvar i munnen. Så lite tjockare konsistens tack.

Negativt med förpackningen är att den är svårt att återförsluta när den väl har öppnats. I övrigt är den estetiskt tilltalande. Men jag fördrar funktion framför estetik när det gäller chokladförpackningar.

Rozsavolgyi-trincheras-70_3

Rozsavolgyi-trincheras-70_2

Den vackra chokladkakan var sprucken vid ankomst.

Aprikoser och kaffe är gott och därför gillar jag den här chokladen. Att den skiftar karaktär tycker jag dessutom är ett tecken på hög kvalitet. För övrigt har den en trevlig och fräsch smak. Och därför blir det ett bra betyg.

Priset var 69 kr för 70 gram (jmf-pris: 99 kr/hg).

Betyg: 4,5.

Korta fakta

Namn: Rózsavölgyi Csokoládé Trincheras 70%
Ursprung: Venezuela
Produktionsland: Ungern
Böna: Trinitario
Vikt: 70 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 70%
Kolhydrater:
Fett:
Protein:
Allergi: