Shattell Chocolate 75% Cacao Porcelana

Detta är mörk kvalitetschoklad som har producerats i Peru. Normalt odlas ju enbart kakaobönorna där och att själva produktionen sker i Europa. Därför blir det intressant att prova denna choklad från Shattell som har producerats från böna till färdig choklad i Sydamerika.

Den har en tydlig och påtaglig doft som känns mycket syrlig och syltig. Doften känns också sötare än många andra mörka choklader jag har haft tillfälle att sniffa på. Men det finns så mycket röda bär att det är svårt att känna något annat i doften. Så den söta och röda syrligheten dominerar helt klart.

Redan när man tar första tuggan märks det emellertid att chokladen inte är särskilt välproducerad. Den är nämligen mycket tunn i konsistensen, vilket gör att smaken försvinner förfärligt snabbt och lämnar överhuvudtaget ingen eftersmak. Dessutom finns där små partiklar i chokladen som nästan känns som små sandkorn.

Inledningsvis känns smaken ganska söt (och vaniljig?) för att sedan bli mer syltig och syrlig. Men här finns också en ganska trevlig kola- och mjölkaktig smak. Och så blir chokladen lite lätt bitter mot slutet.

Eftersom att tillverkaren har använt fina Criollobönor (Porcelana), samt att smaken är relativt trevligt, hade jag förväntat mig mer av den färdiga produkten.

Den tråkiga konsistensen gör att chokladen rinner undan alldeles för snabb för att man ska kunna njuta av smaken, men detta är kanske inte heller särskilt förvånande. Peru är ju inte känt för sin chokladproduktion utan för sina fina kakaobönor och kakaoodlingar.

Anledningen till att jag köpte just denna sort var för att den innehåller Porcelanabönor. Men tyvärr så smakade jag inte på chokladen innan jag köpte den på Chokladfestivalen för 33 kronor. För då hade jag kanske inte köpt den. Men chokladen var ändå intressant att prova, och priset var det ju inget fel på.

Det är huvudsakligen den tunna konsistensen och de små gryniga partiklarna som förstör Shattells choklad, så detta är ingen produkt jag skulle köpa igen. Och därför blir inte heller betyget högre.

Dessutom är normalpriset hos importören Cacao International ganska högt. Man får betala 55 kronor för 70 gram (jmf-pris: 79 kr/hg).

Betyg: 3,0.

Korta fakta

Namn: Shattell Chocolate 75% Cacao Porcelana
Ursprung: Peru
Böna: Criollo (Porcelana)
Vikt: 70 gram
Ekologisk: Ja
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 75%
Kolhydrater: 36%
Fett: 48%
Protein: 8%