Smaksatt choklad från Malmö chokladfabrik

Som framgått av tidigare recensioner så gillar jag choklad från Malmö chokladfabrik. Nu har jag fått tillfälle att prova några smaksatta choklader från nämnda tillverkare. Det är svårt att sätta betyg på smaksatt choklad och därför kommer enbart ett antal korta omdömen utan siffror.

Apelsinskal 65% kakao

I denna choklad finns en påtaglig doft av just apelsinskal, men däremot inte apelsin. Precis som förväntat alltså. Och chokladen smakar dessutom precis som den doftar. Dock så tycker jag inte att apelsinskal är någon särskilt trevlig smaksättning i choklad. Smaken känns lite för enkel, tråkig och kraftfull. Lätt att tröttna på i längden.

Kaffekross 55% kakao

När förpackningen öppnas känns en tydlig doft av mörkrostat kaffe. Man känner också en lätt rökig och lite tjäraktig doft som inte känns helt fel. Gillar man doften av kaffe så kommer man inte bli besviken. Att tugga på denna choklad känns ungefär som att äta kaffe. Och kaffekrossen ger lite extra och trevlig ”krunsch” i konsistensen. Den här smaksatta chokladen gillar jag eftersom jag gillar kaffe. Men kaffe är också allt man känner. Det smakar inte choklad.

Lakritsrot 65% kakao

Jag gillar lakrits och därför känns choklad med lakrits helt rätt. Här doftar det rikligt av god lakrits. Den har också en fin och väl avvägd lakritssmak. Detta är min favorit bland de smaksatta chokladerna.

Saltstänk 40% kakao

Det här är en mjölkchoklad och det känner man tydligt på doften. Det doftar lite sött av mjölken och det finns också mycket koladoft. Smaken påminner också mycket om kola och godis. Således är denna choklad både söt och god. Den smakar såsom mjölkchoklad brukar och borde smaka. Själv äter jag sällan mjölkchoklad och har inte så mycket att jämföra med, men detta är definitivt en av de bättre jag har smakat. Trevligt också med inslag av små saltkorn som ger sig till känna av och till.

Havssalt 65% kakao

Kakaon har odlats på ön Sao Tomé i Atlanten. Doften är inte lika enkel att beskriva som i de övriga smaksatta chokladerna. För här har det bara tillsatts salt. Doften kan kanske jämföras med gula exotiska frukter eller något åt det hållet. Lite ovanlig doft i alla fall. På förpackningen står det ”kraftfulla kakaotoner och en syrlig eftersmak”. Och jag håller med om att smaken innehåller en ganska robust kakaosmak, men även här med inslag av gula frukter liksom doften. Smaken är god och mycket mer subtil än de övriga smaksatta chokladerna. Vill man prova en smaksatt choklad som faktiskt smakar choklad så ska man välja denna snarare än de ovan nämnda sorterna.

Chilifrukt 65% kakao

Här finns en lite fruktig doft som jag anar kommer från chilin. Inte lika mycket gula frukter som i föregående choklad, men nästan någonting liknande. Det finns också en lite fruktig smak, men mest känner man av hettan från chilin. Denna blir ingen favorit för mig. Jag skulle vilja känna lite mer smak i själva chokladen.

Kakaobitar 56% kakao

Jag tycker att doften är söt och delikat. Den påminner en hel del om gula frukter och lite som kola. Vid närmare eftertanke luktar den faktiskt som mjölkchoklad. Och ser man på förpackningen står det ju faktiskt ”Dark milk” så det finns uppenbarligen mjölk i den. Den smakar också i stort sett som mjölkchokladen som nämndes ovan, men denna choklad har lite mörkare karaktär och är inte lika söt, men ändå god. Kakaobitarna som finns insprängda märker jag inte så mycket av. Och jag vet inte om det är positivt eller negativt.