The Chocolate Tree Peru 69%

The Chocolate Tree är en skotsk chokladtillverkare. Och till denna chokladkaka har de använt kakaobönor av sorten Nacional som har odlats i Peru.

Positivt är att produkten inte innehåller något annat än kakaobönor, rörsocker och kakaosmör.

Mitt första intryck när förpackningen öppnats kan beskrivas med orden söt, kryddig och lite röda bär. Men det är kryddigheten – ungefär som en blandning av nejlika och muskotnöt – som är mest framträdande och är karakteristisk för kakaobönan Nacional, tycker jag.

Denna doft gillar jag dessvärre inte särskilt mycket. För den gör att chokladen känns lite för parfymerad och sliskig. Det blir lite för mycket pepparkaksbak över det hela.

Brytytan ser lite grynig ut. Och detta bekräftas när man tuggar på den för den känns också lite grynig i munnen. För övrigt har chokladen en ganska mjuk och smörig konsistens. Den lämnar också en sträv känsla i munnen.

Smaken är det väl egentligen inget fel på. Den är ganska mild och behaglig. Men den känns enkel och utan nyanser. Jag känner mest av kryddorna och den smaken gillar jag inte i choklad.

På förpackningen nämner tillverkaren att det ska smaka trä, blommor och grapefrukt. När det gäller doften håller jag med om att den skulle kunna liknas vid blommor. Men jag tycker att smaken är mer som kryddor (nejlikor och muskot).

Slutsatsen är att ”The Chocolate Tree Peru 69%” är en helt ok choklad, men att smaken inte nådde samma höga nivå som priset. Så denna kostade mycket mer än den smakade, tyvärr, då priset var 69 kr för 90 gram (jmf-pris: ca 77 kr/hg).

Betyg: 3,0.

Korta fakta

Namn: The Chocolate Tree Peru 69%
Ursprung: Peru
Produktionsland: Storbritannien (Skottland)
Böna: Nacional
Vikt: 90 gram (2 x 45 g)
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 69%
Kolhydrater:
Fett:
Protein:
Allergi: Kan innehålla spår av soja, gluten, nötter och mjölk.