Tirma Chocolate 70% Cacao

Den här är en sockerfri mörk choklad från Spanien, vilket också framgår tydligt på förpackningen där det står: ”Sin azúcares añadidos” (Utan tillsatt socker).

Denna choklad har alltså inhandlats i Spanien, eller närmare bestämt på Kanarieöarna, och tur är väl det att den inte kan köpas i Sverige. För den är inte särskilt god och inte heller billig.

Chokladen har producerats av företag som heter Tirma – ett företag som sedan 1941 har haft verksamhet på Kanarieöarna.

Och nu till själva chokladen som enbart luktar sötningsmedel, det vill säga mycket sött. Vanillin. Sliskigt. En mycket tråkig doft med andra ord.

Jag skulle tro att det mest är maltitolen som ger sig till känna i doften. För detta är det huvudsakliga sötningsmedel som har tillsatts i chokladen.

Den ovanligt långa innehållsförteckningen ser ut såsom följer: kakaomassa, maltitol (sötningsmedel), kakaosmör, fettfritt kakaopulver, laktitol (sötningsmedel), acesulfamkalium (sötningsmedel) och aromer (förmodligen vanillin med mera).

Chokladen är knaprig. Och när den väl smälter är den ganska tunn i konsistensen. Och det smakar överhuvudtaget inte choklad. Istället smakar det bara sött och sliskigt.

Slutsats: en dyr och dålig choklad.

Priset var €2,90 för 75 gram (35 kr/hg).

Betyg: 1,0.