Tobago Estate Chocolate W.I. 70%

Detta är alltså Duane Doves – som är halvsvensk tror jag, eller åtminstone så talar han svenska med en knappt märkbar brytning – choklad från Tobago Estate där han har odlat kakao i bara ett fåtal år.

Så kakaobönorna har alltså odlats av en förmodad halvsvensk på Tobago, men själva chokladen har dock producerats i Frankrike av François Pralus. Därför skulle man kanske kunna påstå att chokladen är till en fjärdedel svenskproducerad.

Den allra första skörden bärgades så sent som 2009. Och den chokladkaka jag håller i min hand torde vara från den senaste och sjunde skörden. Men trots att kakaoodlingen anlades för bara några år sedan har chokladen redan hunnit vinna två priser: ”Great Taste 2013” och ”Academy of Chocolate Silver Winner 2013”.

Det första jag upptäcker vid provsmakningen är att förpackningen är mycket sämre än genomsnittet, och det går nästan inte att få fram chokladen utan att först slita sönder den. Förpackningen är också gjord av papper och inte kartong som det vanligtvis brukar vara. Och när ytterhöljet väl har avlägnats ser man att folien sitter ihop med förpackningen.

tobago-estate-chocolate2

Chokladen har en mycket ovanlig och lite sur doft som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Det är i alla fall en doft jag inte förknippar med mörk choklad. Den känns inte heller särskilt nyansrik.

Jag skulle vilja jämföra doften med gröna krusbär eller kanske ljus lageröl. Någonting åt det hållet i alla fall. Doften känns således mycket grön, till skillnad från annan mörk choklad som oftast för tankarna till något rött, det vill säga röda frukter och bär.

Enligt förpackningen beskrivs chokladen på följande sätt (direktöversättning från engelska): ”Kraftig och aromatisk näsa med lager av russin, farinsocker och björnbär följt av en lång krämig avslutning”. Varför man använder ordet ”näsa” förstår jag inte riktigt, men jag antar att det ska fungera som en synonym för doft.

När chokladen bryts upptäcker jag ovanligt stora bubblor, varav den största mäter hela 1,5 millimeter i diameter, och detta är det största jag har sett i chokladsammanhang. Men när man tuggar på chokladen är konsistensen len, smörig och behaglig.

Smaken är liksom doften svår att beskriva. Inledningsvis känner man en mild smak av kakao, men denna försvinner relativt snabbt och ersätts av något som påminner om krusbär eller sly och gröna växter. Jag har upptäckt att även annan choklad som tillverkas av François Pralus har en liknande grönaktig karaktär.

Smaken känns dessutom lite syrlig och citrusaktig. Eftersmaken är mest sur och lite bitter, samt att den känns litet kakaktig (jag hittar inget bättre ord tyvärr).

Ingredienserna består enbart av kakao, socker, kakaosmör och sojalecitin.

Slutsatsen är att denna choklad med ursprung i Tobago är mycket annorlunda, och kan därför vara intressant att prova för den som är intresserad av choklad. Jag tycker också att chokladen vinner på att kombineras med lagrad rom. Det finns ju ofta en lite söt smak av vanilj i rom som fungerar bra ihop med denna chokladens syra. Själv har jag provat med en åttaårig rom som heter ”Diplomatico”.

För övrigt tycker jag inte att chokladen smakade särskilt mycket på egen hand, tyvärr, utan den syrligt gröna smaken ligger som ett täcke över andra eventuella smaker som kanske gömmer sig därinunder. Detta är emellertid en helt ok choklad, men inte så mycket mer än så. Jag hade gärna velat känna mer smak av mörk choklad.

Chokladen kostade 70 kronor för 100 gram och inköptes på Chokladfestivalen 2013.

Uppdatering 2014-10-14: Nu har jag provat Tobago Estate Chocolate igen. Man märker att hantverket är bra och att det handlar om kvalitetschoklad. Jag är dessvärre inte särskilt förtjust i smaken, men tycker ändå den värd 3,5 i betyg.

Betyg: 3,5.

Korta fakta

Namn: Tobago Estate Chocolate W.I. 70%
Ursprung: Tobago
Böna: Trinitario
Vikt: 100 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 70%
Kolhydrater:
Fett:
Protein: