Valor Chocolate 70% Cacao

Denna choklad kommer från Spanien, och vad jag har förstått är det ett ganska stort och välkänt märke.

Doften tycker jag till en början känns ganska trevlig och intressant. Här hittar man en hel del socker, kola och mjölk, vilket verkar vara typiskt för spansk choklad. Men jag vet egentligen inte hur typiskt det är, för jag har inte provat särskilt många olika chokladsorter från Spanien.

Men ju längre jag luktar på chokladen desto mer får jag känslan av att chokladen har blivit ”parfymerad”, det vill säga att ytan har sprayats med aromer. Och skrapar man bort det yttersta lagret blir doften inte riktigt lika intressant längre.

När man tar första tuggan upptäcker man genast att chokladen är mycket knaprigt, så tänderna får arbeta en hel del. Annars kan man ju också låta chokladen smälta i munnen utan att tugga på den, men då får man inte ha bråttom när det gäller Valor, för den här chokladen är så hård att den inte gärna smälter av sig själv.

Konsistensen är alltså alldeles för hård och när man tuggar så får man masticera mycket och länge. Men det beror nog delvis på att denna chokladkaka är på 150 gram och dessutom mycket tjock.

Och när den väl smälter känns är inte konsistens särskilt angenäm. Det skulle gärna ha varit lenare och krämigare.

Det kommer dock fram en ganska rik smak av kakao och mörk choklad. Jag känner också nöt och lite sötma i form av grädde eller vanilj. En fördel är att det faktiskt smakar mörk choklad. Det är ju inte alltid fallet med många andra märken.

Så här skriver tillverkaren om sin choklad: ”Kakao från Ghana, Panama och Ecuador klokt kombinerade skapar denna maximala exponent för choklad. Mörk och med en markant smak och arom av kakao (70%) gör denna till favorit hos äkta chokladälskare.” Hur ordet ”exponent” ska tolkas i ovanstående citat förstår jag inte riktigt. Representant?

Trots att smaken tycks tilltala chokladälskare, åtminstone enligt tillverkaren, så tycker jag inte att den känns särskilt intressant. Den är lite lagom tråkig, mörk och har inte mycket nyanser. Det finns inte ens någon syrlighet eller bitterhet att tala om.

Ingredienser: kakaomassa, socker, fettreducerad kakao, kakaosmör och sojalecitin.

Jag tycker att Valors choklad är alltför anonym. En billig massproducerad konsumentchoklad helt enkelt. Inte särskilt bra, men inte heller alltför dålig.

Betyg: 3,0.

valor-choklad2

Korta fakta

Namn: Valor Chocolate 70% Cacao
Ursprung:
Böna:
Vikt: 150 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 70%
Kolhydrater:
Fett:
Protein: