Valrhona Guanaja 70%

Den här chokladen från Valrhona har en tydlig doft av vanilj. Inte bra tycker jag. Den doftar alltså mycket tråkigt.

Även smaken har mycket vanilj i sig och är dessutom ganska söt. Så den smakar ungefär lika tråkigt som den doftar. Det finns också en viss syrlighet i smaken.

Det som ändå är lite positivt är att konsistensen är ok. Den känns ganska fin och len.

Chokladen smakar inte heller bittert så den är lättäten. Men jag tror ändå inte att smaken är särskilt intressant för den som gillar mörk kvalitetschoklad. För tillverkaren tycks ha haft i stora mängder vanilj för att kakaon i sig inte är god nog.

Innehållet består av kakaobönor, socker, kakaosmör, sojalecitin och naturligt vaniljextrakt. Och kakaobönorna består av en blandning av Criollo, Trinintario och Forastero som har odlats på ön Guanaja i Västindien och tillhör Honduras.

Valrhona Guanaja smakar faktiskt som vilken billig konsumentchoklad som helst, men är samtidigt modigt prissatt liksom en kvalitetschoklad.

Här bör alltså inte låta sig luras av den fina förpackningen och det höga priset. Bättre då att spara pengar genom att köpa Anthon Berg, Lindt eller något annat billigt märke om man är intresserad av den här typen av choklad.

Valrhona Guanaja 70% kostade 55 kronor för 70 gram (jmf-pris: 79 kr/hg).

Jag tycker således att denna choklad från Valrhona inte är prisvärd. Det är en dyr och tråkig choklad som är kraftigt kryddad med vanilj.

Betyg: 2,5.

Korta fakta

Namn: Valrhona Noir Guanaja 70% Cacao
Ursprung: Honduras
Produktionsland: Frankrike
Böna: Criollo, Trinitario, Forastero
Vikt: 70 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 70%
Kolhydrater:
Fett:
Protein:
Allergi: Kan innehålla spår av nötter, mjölk- och äggprotein, gluten och jordnötter..