Vanini Ecuador 73%

Som framgår av titeln så kommer kakaon från Ecuador, närmare bestämt från Guayasprovinsen. Och här är det nacional (arribabönor) som gäller.

Vanini är dock ett italienskt märke, så det är alltså i Italien som själva chokladen har producerats.

Doften är mjölkchokladig med mycket mjölk, söt kryddighet, röd fruktighet och något lite nougatliknande. Det finns nog lite röda bär också tycker jag. Chokladen påminner faktiskt en del om Valor.

Jag inbillar mig också att smaken blir mjölkigare och tråkigare om man skrapar bort chokladens ytlager. Kryddigheten försvinner så doften känns lite enklare och tråkigare. Kryddorna kanske sitter i omslagspapperet?

Smaken är även den mycket mjölkig, nötig och nougatig. Det finns också en ganska rik smak av mörk choklad. Man kan säga att den doftar som mjölkchoklad men smakar som mörk choklad. Och konsistensen är mjuk och len.

Jag har lite svårt att bestämma mig huruvida jag gillar Vaninis choklad eller ej. Jag tror att många gillar smaken för den är mycket lätt att uppskatta. Själv tycker jag nog att den är aningen för mjölkig i både doften och smaken.

Själv beskriver tillverkaren smaken med orden blommor, söta kryddor, honung och karamell.

Jag tycker att det finns en lite svårdefinierad sötma som kanske skulle kunna liknas vid ”söta kryddor” och ”karamell”, men jag tycker som sagt att det drar mer åt mjölk och nougat. Däremot hittar jag ingen honung eller blommor.

När det gäller Vanini har jag testat små chokladbitar på fem gram stycket, och på dessa finns tyvärr ingen innehållsförteckning. Så den hoppar vi över i dag.

Betyg: 3,5.