Vivani Feine Bitter 85% Cacao

vivani-choklad-85Detta är en tyskproducerad ekologisk mörk choklad som innehåller hela 85% kakao. Enligt företagets hemsida kommer deras kakaobönor från Ecuador och Dominikanska republiken.

Det italienskklingande namnet ”Vivani” är förrädiskt likt en annan choklad som heter ”Vanini”. Den förstnämnda är alltså den jag recenserar här, och den sistnämnda är en helt annan choklad som tillverkas i Italien.

Vivani tillverkas av EcoFinia GmbH, som ägs av Ludwig Weinrich GmbH & Co KG, och som också står bakom varumärket Björnsted.

Denna tyskproducerade choklad innehåller bara kakaomassa, kakaosmör och rårörsocker. Och det låter ju bra. Normalt ingår ju också sojaleticin som en ingrediens, men icke så i denna choklad och det är ju bara positivt.

När jag luktar på chokladen tycker jag att doften känns alltför mild, frånvarande och tråkig. Jag känner en lite kryddig doft och den påminner också om röda bär. Men där finns också något annat, en lite ”stickande” doft, eller hur man nu ska beskriva den. Det är något som inte riktigt passar in.

När det gäller munkänslan så känns Vivanis choklad gammal och torr. Därmed är den också överraskande knaprig och svårtuggad, vilket gör att den smälter ojämnt i munnen och vill inte riktigt hålla ihop i en enhetlig massa. Ingen bra egenskap alltså när man pratar om choklad.

Jag kan också tillägga att bäst-före-datumet ligger elva månader framåt i tiden. Så förmodligen beror den tråkiga konsistensen på att man har snålat med kakaofettet och/eller conchningen, men tyvärr så anger inte företaget varken fettprocenten eller conchtiden på förpackningen.

Smaken är om möjligt än mer ointressant än doften och konsistensen. Det smakar inte alls choklad. Den visar sig vara lite bitter när man har tuggat ett tag, men sedan försvinner detta bittra. Chokladen har faktiskt knappt någon smak att tala om, så den är alltså mycket anonym och tråkig. Det kommer dock fram lite nötsmak på slutet.

Och jag hittar också en lite ”stickande” bismak när jag tuggar på chokladen, och som jag inte uppskattar. Det smakar ungefär som – föreställer jag mig åtminstone – röda bär som har legat och ruttnat.

Det känns också som om en lätt syrlighet pockar på uppmärksamhet och vill komma fram, men denna försvinner mycket kvickt och spårlöst.

Jag har mailat företaget och frågat om vilken typ av kakaobönor de använder, men Vivani har inte behagat svara. Så detta får förbli ett mysterium tills vidare. Inga bra kakaobönor kan det i alla fall vara.

Betyg: 1,0.

Den kostar ca 39 kronor för 100 gram (jmf-pris: 39 kr(hg).

Korta fakta

Namn: Vivani Feine Bitter 85% Cacao
Ursprung: Ecuador, Dominikanska republiken
Produktionsland: Tyskland
Böna:
Vikt: 100 gram
Ekologisk: Ja
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 85%
Kolhydrater:
Fett:
Protein:
Allergi: Kan innehålla mandlar, hasselnötter och spår av mjölk och vete.

Mer choklad av samma tillverkare