Vivani Panama Feine Bitter 92% Cacao

vivani-choklad-92Tidigare har jag testat Vivani 85% och tyckte då att den var riktigt dålig. Men sedan dess har jag läst flera positiva recensioner om Vivani på Amazon.com, så jag tyckte det var värt att prova den igen. Jag kanske missade något förra gången jag testade?

Den här 92%-iga chokladen har alltså tillverkats av det tyska företaget EcoFinia GmbH som är ett dotterbolag till Ludwig Weinrich GmbH & Co KG. Inom samma koncern finns också varumärket Björnsted som jag också har provat tidigare.

Doften påminner faktiskt en hel del om Björnsted. Det är en ganska sur och påtaglig doft av röda bär, mest russin och lingon, och nästan lite lakrits. Därmed tycker jag att det är en ganska intressant doft som lovar mycket. I synnerhet eftersom att jag tidigare har blivit imponerad av Björnsted 85%.

Men redan när man tar fram Vivanis choklad ur förpackningen, och håller den i handen, så känns den mycket lätt och torr. Det känns allt annat än fet. Därför är det svårt att tro att chokladen innehåller hela 59% fett som det står på förpackningen.

Precis samma känsla uppstår när man tuggar på Vivanis choklad. Konsistensen är nämligen mycket torr, tråkig, hård och knaprig, vilket gör att chokladen inte riktigt vill smälta i munnen. Och när den väl smälter är den tunn i konsistensen.

Dessutom är smaken nästan icke-existerande. Det finns dock en del smak av mörk kakao, en mycket enkel och tråkig sådan dock, och om man anstränger sig kommer det också fram lite röda bär.

Förövrigt finns det mest bitterhet i smaken. Men det är faktiskt inte heller särskilt mycket bitterhet att tala om. Det finns faktiskt inte mycket av någonting när det gäller Vivani. Och det finns överhuvudtaget ingen riktig chokladsmak.

En intressant doft som sagt, men en helt ointressant (eller rättare sagt frånvarande) smak. Jag förstår inte hur tillverkaren har misslyckats så kapitalt med Vivani när deras varumärke Björnsted är så mycket bättre på alla plan.

Jag betalade 35 kronor för 100 gram (jmf-pris: 35 kr/hg).

Betyg: 1,5.

Korta fakta

Namn: Vivani Panama Feine Bitter 92% Cacao
Ursprung: Panama
Produktionsland: Tyskland
Böna:
Vikt: 100 gram
Ekologisk: Ja
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 92%
Kolhydrater:
Fett:
Protein:
Allergi: Kan innehålla nötter, mjölk och gluten.

Mer choklad av samma tillverkare