Willie’s Cacao Peruvian Gold Chulucanas 70%

Denna choklad från Willie’s Cacao har producerats i England, men kakaobönorna har odlats i Morropónprovinsen i Peru. Dessutom handlar det om fina criollobönor.

Här finns en syrligt sur doft som också bär på mycket russin och torkade frukter. Doften är mycket kraftig och faktiskt ganska trevlig.

Chokladen har också en ovanligt kraftigt smak som känns lite annorlunda, men på ett positivt sätt.

Jag tycker också att smaken för tankarna till Madeiravin. Dessutom inbillar jag mig att det finns en svag antydan till något nötigt på slutet.

Tillverkaren beskriver själv smaken genom att använda orden ”russin” och ”plommon”.

Chokladen lämnar också efter sig en lätt strävhet på tungan. Det kommer också relativt mycket bitterhet på slutet, men inte så mycket att det stör.

Det negativa är konsistensen som är gryning och sockrig till sin karaktär. Kanske är det också konsistensen som gör att chokladen har en lite kylig effekt i munnen?

Chokladen innehåller bara kakaomassa, rårörsocker och kakaosmör.

Om man gillar smakrik mörk choklad är Willie’s Cacao ett bra val. För detta är en av de mest intensiva – smakmässigt alltså – choklader jag har testat. Dessutom ligger smaken kvar länge i munnen vilket är positivt.

Man får betala ca 36 kronor för 50 gram (jmf-pris: 72 kr/hg).

Betyg: 4,0.

willies-cacao2

Korta fakta

Namn: Willie’s Cacao Peruvian Gold Chulucanas 70%
Ursprung: Peru
Böna: Criollo
Vikt: 50 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 70%
Kolhydrater: 32,5%
Fett: 39,1%
Protein: 9,0%