Zotter Labooko Dark Chocolate Peru Criollo 80%

Denna choklad från det österrikiska företaget Zotter är gjord på crillobönor som har odlats i Peru. Bönorna har dessutom rostats ”på en mycket låg temperatur” enligt texten på förpackningen.

Och så har chokladen conchats i hela 20 timmar. Detta är således choklad i ”världsklass” enligt tillverkarens eget omdöme.

Förpackningen innehåller två små chokladkakor à 35 gram, så den totala vikten är alltså 70 gram. Förpackningen är dessutom lite annorlunda i och med att den kan vikas ut (se bild längre ner).

Det medföljer också en litet kort där det förklaras att chokladen inte ska ätas utan avnjutas. Nåja, njut av den här chokladen den som kan, bör kanske tilläggas.

Doften påminner om russin och har en lite röd syrlighet. Man känner också någon slags jordig doft – kanske det till och med luktar lite unket eller ruttet.

Sedan läser jag på förpackningen för att om möjligt hitta en förklaring till den ovanliga doften. Innehållet är kakaomassa, rårörsocker, kakaosmör och salt. Kan det bero på att tillverkaren har tillsatt salt? Kanske det. Men saltet är nog inte den enda orsaken till att doften känns helt fel.

Brottsytan ser emellertid fin ut och konsistensen känns också relativt len.

zotter-labooko-80_4

Första tuggan avslöjar inledningsvis en viss sötma som följs av ingenting alls. Därefter kommer lite syra och ännu mer bitterhet.

Chokladen har en mycket mörk kakaosmak som lämnar tungan torr, och dess bitterhet kopplar ett fast grepp om tungans båda sidor. Den här chokladen är således inte alls så finstämd som man skulle kunna förvänta sig av dyra criollobönor.

Förmodligen är det saltet som ger chokladen dess lite ”råbarkade” och kraftiga kakaosmak. Resultatet blir i alla fall en mycket intensiv kakaosmak utan några som helst nyanser eller finesser. Den blir bara platt och tråkig. Det är ungefär lika roligt som att tugga på kakaopulver.

zotter-labooko-80_2

Enligt vad som framgår av texten ovan så tyckte jag alltså inte alls om Zotter Labooko första gången jag provade den. Jag tyckte att den hade en mycket misslyckad kombinationen av bitter kakao och salt.

Men vid den andra provningen kändes faktiskt inte chokladen riktigt lika äcklig längre, så det verkar alltså möjligt att vänja sig vid den salta och bittra smaken. Jag förstår ändå inte varför tillverkaren tillsätter salt. Det gör bara att den känns onödigt bitter, inbillar jag mig i alla fall, som om saltet förstärker den bittra eftersmaken.

Betyg: 2,0.

zotter-labooko-80_3

Korta fakta

Namn: Zotter Labooko Dark Chocolate Peru Criollo 80%
Ursprung: Peru
Produktionsland: Österrike
Böna: Criollo
Vikt: 70 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Ja
Kakaohalt: 80%
Kolhydrater:
Fett:
Protein:
Allergi: Kan innehålla spår av nötter, mjölk, sesam och soja.